Despre muraturi
Alevaratele muraturi se obtin prin fermentarea acidolactica naturala, cu tulpini de bacterii probiotice salbatice .In procesul natural de fermentatie microflora existenta pe legume si fructe transforma glucidele din acestea in nenumarate substante biologic active benefice (vit-B1, B2, vitamina A, acid lactic, alcool, arome).Important!In procesul de murare se pastreaza substantele valoroase din legumele acestui proces natural de conservare. Astfel, varza murata devine un aliment probiotic, cu efecte curative, pastrandu-si compusii anticancerigeni (glucozinolati), hepatoprotectori (sulforafan), anti-inflamatori-antioxidanti (vit. C, vit. A, vit. E, zincul), fibrele alimentare 3 g%, (combat constipatia si detoxifica colonul), mineralele, potasiu (250 mg %), magneziu (16 mg%), fier (1,1mg%), calciu (60 mg%), imbogatindu-se in acid lactic, reglator al microflorei-intestinale si un conservant ideal, bacterii probiotice (Lactobacili) benefice pentru intarirea sistemului imunitar si sanatatea colonului.Si mai exista un avantaj: muraturile, pe langa toateacestea, au si o densitate calorica foarte mica cuprinsa intre 20-25 Kcal la 100g ,fiind indicate si in dietele pentru mentinerea siluetei . . _. Muraturile sunt cunoscute si apreciate de peste 4000 de ani, fiind mentionate si in Biblie. Vom enumera doar cateva din beneficiile pentru sanatate ale legumelor pi fructelor murate si vom lua ca exemplu VARZA MURATA.Infectii respiratorii: datorita bogatiei in vitamina C (50 - 60 mg%) naturala, chiar mai multa decat in portocale, varza are un puternic efect antioxidant, potentat si de vitaminele A si E si de catre mineralele zinc, magneziu, potasiu, calciu, intarind sistemul imunitar si rezistenta la viroze, inclusiv la diferitele forme de gripa. Varza murata este indicata si persoanelor cu disbioza determinate de tratamentele cu anti-biotice de sinteza, pentru restabilirea microflorei intestinale si combaterea efectului imuno-supresor al acestor medicamente.Hepatite: sulforafanul din varza murata, fibrele alimentare, antioxidantii, au efecte hepatoprotectoare, stimuland sinteza unor enzime implicate in fazele I si II de detoxifiere hepatica. Combate de asemenea constipatia, amplificand detoxifierea cor-pului si protejarea ficatului.Cancere: varza murata natural are efecte antitumorale-anticancerigene. Dislipidemie - ateroscleroza - boli cardiovasculare: anumiti compusi din varza scad concentratia colesterolului rau (LDL) prevenind aparitia placilor atero-mice. In cazul hipertensivilor si suferinzilor de boli renale se recomanda o desarare prealabila a verzei murate.Surmenaj intelectual si fizic: este un
neurotonic si miotonic natural intarindsistemul nervos si muscular prin bogatia de vitamine ,minerale si alti factoribiologic active . Menopauza:studii recente arata ca acest produs stimuleaza secretia hormonilor estrogeni si creste sensibilitateareceptorilor acestora ,atenuand simptome precum :bufeuri ,nervozitate ,cancerul ovarian si osteoporozei . Obezitate:varza murata are putine calorii ,dar multe fibre alimentare ,determinand instalarea mai rapida a satietatii ,curate organismul de toxine si poate determina schimbarea comportamentului alimentar si a stilului de viata . Inbunatatirea digestiei :continutul important de minerale si fibre alimentare din varza murata imbunatatesc digestia grasimilor si proteinelor ,acestea fiind indiocata la mesele la care se servesc mancaruri grele .Antioxidantii din muraturi previn si aparitia nitrozaminelor cancerigene rezultate in urma digestiei carnurilor sau a preparatelor din carne ,precum si oxidarea grasimilor alimentare ingerate .Grasimile oxidate sunt agenti pro-cancerigeni recunoscuti .
neurotonic si miotonic natural intarindsistemul nervos si muscular prin bogatia de vitamine ,minerale si alti factoribiologic active . Menopauza:studii recente arata ca acest produs stimuleaza secretia hormonilor estrogeni si creste sensibilitateareceptorilor acestora ,atenuand simptome precum :bufeuri ,nervozitate ,cancerul ovarian si osteoporozei . Obezitate:varza murata are putine calorii ,dar multe fibre alimentare ,determinand instalarea mai rapida a satietatii ,curate organismul de toxine si poate determina schimbarea comportamentului alimentar si a stilului de viata . Inbunatatirea digestiei :continutul important de minerale si fibre alimentare din varza murata imbunatatesc digestia grasimilor si proteinelor ,acestea fiind indiocata la mesele la care se servesc mancaruri grele .Antioxidantii din muraturi previn si aparitia nitrozaminelor cancerigene rezultate in urma digestiei carnurilor sau a preparatelor din carne ,precum si oxidarea grasimilor alimentare ingerate .Grasimile oxidate sunt agenti pro-cancerigeni recunoscuti .