www.legumebio.ro

Noi producem , clientii nostrii consuma !

Nasturel

PROPRIETĂŢI, RECOMANDĂRI


Năsturelul (Nasturtium officinalis), numit şi creson de fântână, este o plantă care se cultivă în Europa de Vest, pentru frunzele sale. La noi, specia se recoltează aproape exclusiv din flora spontană, culturi destinate acestei plante neexistând, decât cu totul izolat şi pe suprafeţe foarte mici, în grădinile unor persoane particulare. Năsturelul se utilizează ca plantă medicinală), ca verdeaţă pentru salate sau ca plantă condimentară.
  În scopuri condimentare, de la năsturel se folosesc frunzele tinere, fragede care se recoltează din flora spontană primăvara, înaintea înfloritului sau din culturi, în orice perioadă "verde" a anului, după planificarea recoltei de frunze. Acestea au o aromă fin-picantă, având gustul acrişor-uşor amărui. Calităţile condimentare ale năsturelului se pierd uşor prin păstrare (se poate păstra câteva zile, numai în frigider), recomandându-se utilizarea materialului cât mai proaspăt. Prin uscare, planta îşi pierde toate atributele aromatice.
  Năsturaşul posedă proprietăţi antiscorbutice, remineralizante, hiperparatiroidice şi depurative deosebite, fiind o valoroasă plantă medicinală de primăvară.  Datorită acestor proprietăţi, năsturelul se indică în curele de primăvară, în astenia de sezon, în convalescenţă şi în diferite boli de piele (mai ales în acnee). Planta mai prezintă efecte diuretice şi afrodiziace.
Ca adjuvant, sub formă de suc sau salată, năsturelul se administrează în caz de edem, bronşită, anorexie, staze limfatice, diabet, tetanie (spasmofilie) şi calculoză urinară. Datorită glucobrasicinei, aceste preparate, posedă puternice proprietăţi antioxidante.
  Năsturaşul se comportă ca antidot pentru nicotină, fiind indicat în tabacism. Curele de primăvară cu năsturaş, ca şi cele cu usturoiţă sunt deosebit de indicate fumătorilor, prin faptul că ajută la curăţarea plămânilor şi previne apariţia cancerului pulmonar. Deoarece planta stimulează şi epurează plămânii, ea este indicată ca supliment şi în astmul bronşic. Curele cu năsturaş sunt de asemenea indicate în toate formele de cancer (A. Duke, M. J. Bogenschutz-Godwin, J. duCellier, P. A. K. Duke).

  Aplicat extern, sucul de năsturaş frânează căderea părului, iar sub formă de gargară se foloseşte în caz de gingivită şi parodontoză.
  Din năsturaş, în amestec cu frunzele tinere şi proaspete de urzică (în părţi egale) se obţine, prin stoarcere, un suc, care, aplicat extern, frânează căderea părului, iar administrat intern prezintă un efect depurativ deosebit.
ADMINISTRARE
Se indică consumul a 20-30 g de frunze sau lăstari de năsturel pe zi, ca atare sau în combinaţii cu alte vegetale crude, sau administrarea zilnică a unui suc obţinut din 80-160 g. părţi verzi. Lichidul obţinut prin stoarcerea plantei, poate intra în combinaţie cu alte sucuri naturale, sau se diluează cu apă cu lămâie, până la obţinerea unui pahar de suc.
CONTRAINDICAŢII, REACŢII ADVERSE
Năsturaşul nu se va administra celor care suferă de ulcer gastric sau de nefroză şi nici copiilor mai mici de 4 ani. Femeile însărcinate trebuie să evite planta, deoarece aceasta poate produce contracţii uterine (A. Duke, M. J. Bogenschutz-Godwin, J. duCellier, P. A. K. Duke).
  Deoarece conţine principii uşor guşogene, este indicat ca năsturaşul să nu se administreze în formele severe de hiopotiroidism sau în alte forme de afecţiuni tiroidiene cu guşă.
Năsturelul ca plantă condimentară
 
 În scopuri condimentare, de la năsturel se folosesc frunzele tinere, fragede care se recoltează din flora spontană primăvara, înaintea înfloritului sau din culturi, în orice perioadă "verde" a anului, după planificarea recoltei de frunze. Acestea au o aromă fin-picantă, având gustul acrişor-uşor amărui.
Nasturelul previne cancerul de san
Nasturelul poate preveni cancerul de san si poate opri dezvoltarea tumorilor, daca este consumat zilnic, arata un studiu recent.

Substantele din nasturel pot opri dezvoltarea tumorilor de cancer de san, privandu-le de sange si de oxigen, potrivit cercetatorilor din Universitatea Southampton, relateaza The Daily Mail.

Cercetatorii au constatat ca persoanele care consumau 80 de grame de nasturel pe zi, echivalentul unui bol de cereale, aveau un nivel mai mare de molecule capabile sa lupte impotriva cancerului in sange, la cateva ore de la consumarea salatei.

Se pare ca acelasi compus care ofera nasturelului gustul condimentat poate interveni in functionarea unei proteine care joaca un rol important in dezvoltarea cancerului.
http://www.bioterapi.ro/vegetale/index_vegetale_plante_medicinale_nasturasul(nasturelul).html