Mangoldul
Mangoldul sau spanacul de vara
Planta legumicola ,cultivata pentru frunze si petiol, ce contine substante active importante:vitamina C, glucide, celuloze, substante proteice, saruri minerale (poasiu, sodiu, fosfor, calciu). Frunzele acestei plante sunt ondulate, carnoase, cu petiol puternic, consistent, placut la gust, fraged, suculent, de culoare galbuie, roza sau alba. Frunzele mangoldului sunt folosite la salate, supe, mancaruri naturise, inclusiv budinci si placinte. Petiolul se fierbe si are cam aceleasi intrebuintari.
In alimentatie, frunzele de mangold pot inlocui spanacul iar petiolul poate inlocui sparanghelul.
Frunzele de mangold sunt un aliment excelent pentru cei care au lipsa de potasiu, calciu, fosfor. Petiolul este recomandat celor care au nevoie de sodiu si potasiu, acesta semanand, in multe privinte, cu sparanghelul si conopida. Daca petiolul este bogat in potasiu, frunzele se remarca prin continutul in vitamina C, potasiu, calciu, fosfor. Mangoldul este recomandat bolnavilor de diabet, este un bun digestiv, are proprietati antiinfectioase si contribuie la o mai buna circulatie a singelui. Cercetatorii arata ca este posibil ca preparatul de mangold sa aiba efecte antitumorale.
Mangoldul contine folati ,vitaminele B6 si B12 , care ajuta in bolile cardiovasculare.